Announcement

Collapse
No announcement yet.

Hva menes med deling? Altså Hz

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Hva menes med deling? Altså Hz

    Hei.

    Jeg er litt ny på bilstereo fronten og lurer på hva man mener med deling? Og passiv og Aktiv deling. Og att man deler Hz'en til forskjellige høytalere.

    Noen som kan forklare dette på en vettug måte?

    Sindre
    Kjører VW Passat 2003
    Vw Caddy 2012 (jobb)

  • #2
    Som du kanskje vet, så har øret et hørbart frekvensområde fra ca 20Hz til 20kHz.

    En diskant alene er f.eks ikke i stand til å gjengi hele dette området alene, og må ha hjelp av elementer som kan ta seg av lavere frekvenser.

    Altså må man gi ethvert element sitt eget "arbeidsområde", ved å dele det på en viss frekvens. La oss si at diskanten deles på f.eks. 4kHz da, så må et eller flere andre elementer ta seg av frekvensene derifra og ned.

    Men så er det også sånn at der delefrekvensen blir satt, så slutter ikke elementet å spille frekvensene under den tvert. Man må også velge hvor bratt avrullingen skal være ved gitt delefrekvens. F.eks 12db/okt. Det vil si at elementet spiller 12 desibel lavere pr. oktav under delefrekvens. En oktav under 4Khz er 2Khz, en oktav under 2Khz er 1kHz osv..

    Passiv deling er den mest benyttede metoden å sette delefrekvenser på i innehøyttalere. Det består av spoler, kondensatorer og motstander som siste ledd før elementer (etter forsterker altså). Kjøper man er ferdig høyttalerkit kommer det ofte med et passivt delefilter fra produsent.
    Om du derimot skal til å lage et passivt delefilter selv, så kreves know-how!

    Aktiv deling; Her deles signalet allerede før den kommer inn i forsterker - i spilleren, eller annen form for signalbehandling. Dette krever også at man har til rådighet en forsterkerkanal pr. høyttalerelement. Altså en kanal til diskant, en til mellomtone osv.. Den store fordelen med dette er fleksibilitet, man har muligheten til å optimere delefrekvenser i forhold til hvordan man har montert høyttaleren og hvordan akustikken i bilen jobber med(kanskje i fleste tilfeller imot) høyttalerne.

    Håper det kunne klare opp i noe
    Som kineserne sier: [I]"Without music, life is a journey through a desert"[/I]

    Comment


    • #3
      Feilpostet, flyttes.
      Mvh
      Rolf Try Nygård

      Comment


      • #4
        Det var bra forklart. Takk

        Sindre
        Kjører VW Passat 2003
        Vw Caddy 2012 (jobb)

        Comment

        Working...
        X